top of page

FESTIVALEN I SIFROR

I Uppsala finns ett utbrett intresse för fotografi. Vi är många utövare inom konstformen; yrkesfotografer, amatörer, frilansare, studenter, med mera. I länet finns flera utbildningsprogram på gymnasienivå och högskola, många fotoföreningar, studieförbund som ger kurser i foto, samt gallerier och museer som visar fotografisk konst.

UPPSALA FOTOFESTIVAL

Det är dessutom något som de allra flesta människor utövar i någon form och har känslor inför.

Därför startade vi Uppsala Fotofestival, för att skapa en plattform för fotografi i Uppsala, en möjlighet till utveckling och inspiration, samarbete och synlighet för både fotografer och fotointresserade.

 

På fyra år har Uppsala Fotofestival vuxit till ett internationellt evenemang med ett digert program i fyra ben; utställningar, föreläsningar, workshops och tävlingar. Sedan 2012 har vi alltid ett tema, vilket var Rörelse 2012, Känslor 2013, och Self 2015. 

Den senaste festivalen drog 10 000 besökare, och vi hade utställningar i bland annat Domkyrkan, Ungdomens Hus, Åhuset, Slottskällan, Uppsala Art Lab Kungsgatan, Galleri London, Uppsala Fotografiska Galleri, Fredens Hus i Uppsala slott, med flera. Festivalen gästades av den framgångsrika bildjournalisten Paul Hansen, som just vunnit det prestigefyllda priset Årets Bild (World Press Photo).

 

Drygt 80 fotografer från åtta länder ställde ut, exempelvis bildjournalistikprofessorn tillika flerfaldigt prisbelönta fotografen John Kimmich, Uppsalafotografer som Johannes Rosseau och Luciano Escanilla samt den grekiska gruppen Template Life som experimenterat fram 13 olika känsloyttringar.

 

För att vi ska kunna fortsätta driva en festival av hög kvalitet och med ett spännande innehåll har föreningens medlemmar röstat för förslaget att festivalen blir en biennal, dvs äger rum varannat år.

 

bottom of page